23 Μαΐου: Παγκόσμια ημέρα της Χελώνας, ας την προστατέψουμε!28-05-2015 18:50    ΕΛΛΑΔΑ. Συμπληρώθηκαν ήδη 15 χρόνια εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας για τις Χελώνες. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ,  ένα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματείο που ιδρύθηκε το 1983 και ασχολείται με τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων και την καθιέρωση πρακτικών για την αειφορική διαχείρισή τους, τη διατήρηση του θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος και των παράκτιων οικοσυστημάτων με έμφαση στις Θαλάσσιες Χελώνες, καθιέρωσε αυτή τη «γιορτή» στην Ελλάδα πριν από 10 χρόνια!
Οι Χελώνες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης. Ιδιαίτερα οι Θαλάσσιες Χελώνες απειλούνται με εξαφάνιση και για αυτό περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδος.
Δυστυχώς, το 2014, σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ από θαλάσσιες χελώνες που βρέθηκαν νεκρές και τραυματισμένες. Από τις 627 που εντοπίστηκαν στις ακτές μας από ευαισθητοποιημένους πολίτες και  Λιμενικούς, οι 100 τραυματισμένες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα, για περίθαλψη.
Οι θαλάσσιες χελώνες κυρίως κινδυνεύουν από:
-Την τυχαία εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία (δίκτυα, παραγάδια)
-Τη σκόπιμη θανάτωση από ασυνείδητους ανθρώπους
-Τις συγκρούσεις με σκάφη
-Την ενόχληση από την έντονη χρήση των παραλίων ωοτοκίας
-Την άναρχη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη στις παραλίες ωοτοκίας
-Την κατάποση απορριμμάτων και πλαστικών
-Την πετρελαϊκή ρύπανση
-Τη μεταβολή των οικοσυστημάτων
-Την κλιματική αλλαγή

Έτσι, αν ελαττώσουμε τη χρήση πλαστικού, αποφεύγουμε να καταναλώνουμε τόνο, ξιφία καιγαρίδες κονσέρβα αφού η αλίευση αυτών των ειδών θανατώνει τεράστιο αριθμό χελώνων, τρώμε τοπικά προϊόντα και προϊόντα που δεν χρειάζονται μεγάλες μεταφορές ή επεξεργασίες βοηθώντας στην ελάττωση εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου που επηρεάζουν την αλλαγή του κλίματος, ευαισθητοποιηθούμε αρκετά ως προς τα περιβαλλοντικά δρώμενα και συμμετάσχουμε σ'αυτά και φυσικά εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να προστατεύουν και να φροντίζουν το περιβάλλον, τότε θα συμβάλλουμε κι εμείς στη διάσωση της θαλάσσιας χελώνας ο πληθυσμός της οποίας ολοένα και μειώνεται!
 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας

Το δικό σου σχόλιο