Παραδοσιακός εορτασμός του Αγίου Ευθυμίου στη Σπάρτη

Παρών ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Γορτυνίων Σπάρτης28-05-2015 19:41    ΣΠΑΡΤΗ. Με συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής 24 Μαϊου 2015 και την τέλεση αρτοκλασίας, στο Μητροπολιτικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σπάρτης, γιόρτασε τη μνήμη του προστάτη Αγίου του Ευθυμίου του Νέου του εκ Δημητσάνης ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Γορτυνίων Σπάρτης.
Στη Θεία Λειτουργία παρέστη σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο των Γορτυνίων με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Ανδρέα Καρασπήλιο και πολλά μέλη του Συλλόγου. Για τον Άγιο Ευθύμιο και το μαρτυρικό του τέλος μίλησε στο εκκλησίασμα, εμφανώς συγκινημένος, ο Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κ. Μπλάθρας, Γορτύνιος στην καταγωγή από τη μητέρα του.
Μετά την απόλυση και τη διανομή του άρτου το Διοικητικό Συμβούλιο, τηρώντας την από παλιά καθιερωμένη συνήθεια, δεξιώθηκε τα μέλη του Συλλόγου στο κέντρο «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΝ» της Σπάρτης.
Με τον φετινό εορτασμό στην Ευαγγελίστρια το Διοικητικό Συμβούλιο αναβίωσε τον παλαιό τρόπο εορτασμού του Αγίου Ευθυμίου, του οποίου η εικόνα υπάρχει στο αριστερό προσκυνητάρι του μητροπολιτικού ναού και είναι ζωγραφισμένη από τον Πελοποννήσιο μοναχό Μαρκιανό της Ιβηριτικής Σκήτης του Αγίου Όρους, το έτος 1920, έτος ιδρύσεως του Γορτυνιακού Συνδεσμου και κατά παραγγελίαν του τότε Διοικητικού Συμβουλίου με τον πρώτο εκλεγμένο Πρόεδρο Κωνσταντίνο Ψαρρό. Ίδια εικόνα είναι τοποθετημένη στο ναό του Αγίου στην γενέτειρά του Δημητσάνα.
Πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι, εφεξής, ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Ευθυμίου να γίνεται εναλλάξ μία χρονιά στην Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα, όπου ο Σύνδεσμος έχει αφιερώσει εικόνα του προστάτη του, και την άλλη στον Μητροπολιτικό ναό, ώστε να συντηρείται η παράδοση του Συλλόγου.
 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας

Το δικό σου σχόλιο