Φαινόμενο-εκτροπή το σύμφωνο συμβίωσης

Απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τις παραλλαγές του γάμου22-06-2015 20:57    Μετά την έκτακτη συνεδρίαση της ΔΙΣ το πρωί της Παρασκευής, η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι πάγια θέση της Εκκλησίας για το ζήτημα του γάμου και της συμβίωσης ζευγαριών είναι η θέση που διατυπώθηκε και εγκρίθηκε στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου του 2013 ότι… «σύγχρονα σχήματα οργάνωσης του ιδιωτικού βίου των ανθρώπων-εναλλακτικές μορφές οικογένειας- για την Εκκλησία και τη θεολογία της περί γάμου και οικογένειας συνιστούν «εκτροπές» του οικογενειακού θεσμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε και λειτούργησε επί αιώνες στη ζωή του εκκλησιαστικού σώματος.
Ο γάμος και η οικογένεια, γεγονός κατ’ εξοχήν εκκλησιαστικό και κοινωνικός θεσμός θεμελιώδους σημασίας, γίνεται όλο και περισσότερο ατομική υπόθεση που εντάσσεται στη σφαίρα του ιδιωτικού βίου.
Φαινόμενα εκτροπές εξαιρετικά επίκαιρα και για την ελληνική πραγματικότητα είναι ο πολιτικός γάμος, η μονογονεική οικογένεια, η ελεύθερη συμβίωση και ο λεγόμενος γάμος των ομοφυλοφίλων».
Σύμφωνα με την ΔΙΣ, η ανωτέρω απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας θεωρείται σταθερή και αμετάκλητη.
Επιπλέον, η Ιερά Σύνοδος διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της ότι «αφετηρία των θέσεων της Εκκλησίας στο ανωτέρω ζήτημα είναι ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου, που είναι κέντρο της ορθόδοξης Θεολογίας, αλλά και θεμελιώδης αρχή στο ελληνικό Σύνταγμα. Από το σεβασμό στην ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου απορρέει η απόρριψη οποιουδήποτε θεσμού-υποκατάστατου, όπως το σύμφωνο συμβίωσης, με τον οποίο επιχειρείται ο υποβιβασμός της οικογενειακής ζωής στο επίπεδο των αστικών συναλλαγών, για την ανατροπή των οποίων αρκεί μια απλή αλλαγή γνώμης των συμβαλλομένων».