Η παιδεία του κυνηγού είναι ο τρόπος ζωής του

Βασικές αρχές συμπεριφοράς και σκέψης20-06-2015 11:31    Κάθε συνειδητοποιημένο μέλος της κυνηγετικής οικογένειας γνωρίζει τις βασικές αρχές που χαρακτηρίζουν την παιδεία του κυνηγού, αρχές που πρέπει να αποτελούν παράλληλα και τρόπο ζωής ο οποίος θα μεταλαμπαδεύεται και στις επόμενες γενιές.

Ο νέος κυνηγός πρέπει να διδαχτεί τους άγραφους νόμους, το κυνηγετικό ήθος και την αγωγή που επιβάλλεται να τον διακρίνει, το φιλότιμο και τη λεβεντιά που αναδύεται μέσα από την άσκηση της νόμιμης και βάση κανονισμών θήρας.

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι βασικές αρχές που πρέπει να αποτελούν ταυτόχρονα και τρόπο ζωής του κυνηγού :
1.  Το περιβάλλον το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας
2.   Η ευθύνη της διαχείρισης των βιοτόπων
Δεν υπάρχει πιο μεγάλη απόδειξη του σεβασμού μας και της προσφοράς μας στο περιβάλλον από τη μέριμνα για την αειφορία των βιοτόπων. Στηρίζοντας πρωτοβουλίες διαχείρισης των τοπικών κυνηγετικών συλλόγων, χτίζουμε το μέλλον της δικής μας ύπαρξης και του κυνηγίου γενικότερα.
3.   Κανόνες ασφαλείας
Η εμπέδωση της ασφαλούς χρήσης των όπλων, αποτελεί πρωταρχικό μέλημα κάθε κυνηγού.
4.   Ο χαρακτήρας μας είναι το πεπρωμένο μας
5.    Διαχωρίζουμε το αποτέλεσμα από τους αριθμούς
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δείγμα υπανάπτυξης από τον ανταγωνισμό σε αριθμούς θηραμάτων και από την υποβάθμιση της αρχαιότερης και ωραιότερης δραστηριότητας σε «τζόγο». Ο μόνος τρόπος να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως κυνηγοί και να απολαμβάνουμε τη δική μας επαφή με τη φύση, είναι να υποκαταστήσουμε τη λατρεία των αριθμών με τη λατρεία της στιγμής. Να μάθουμε μ’ άλλα λόγια να «βιώνουμε τη στιγμή» και όχι το αποτέλεσμα. 6.   Σεβασμός στην ισοτιμία των θηραμάτων
Αφοσιωνόμαστε στο θήραμα που αγαπάμε και δεν απογοητευόμαστε όταν γυρίζουμε άπραγοι από μία κυνηγετική εξόρμηση.
7.  Σεβασμός στην παράδοση
Σαν κίνηση υπεράσπισης του κυνηγίου και της ύπαρξής μας ως κυνηγών, υπερασπιζόμαστε τις παραδόσεις του κυνηγίου, αποζητάμε την επαφή και τη γνωριμία μαζί τους και τις διαδίδουμε.
8.  Οι κυνηγότοποι είναι ο «καθρέφτης» μας
Μαζεύοντας μια σακούλα σκουπίδια κάνουμε τη μεγαλύτερη προσφορά στο κυνήγι και στη φήμη του. Εννοείται, ότι συλλέγουμε τους πλαστικούς κάλυκες των φυσιγγίων. Η διάσπασή τους στη φύση έχει χρόνο υποδιπλασιασμού περίπου 200 χρόνια!
9.   Το αποτελεσματικότερο όπλο είναι η γνώση μας
Ανεξάρτητα αν η οπλογνωσία ή η κυνογνωσία μας έχουν κερδίσει περισσότερο, φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε και να διευρύνουμε τους ορίζοντες και τη γνώση μας γύρω από τη φύση και το κυνήγι.
10.   Σημαντικότερος παράγοντας καταξίωσης είναι η συνέπειά μας
11.   Περιθωριοποιούμε τους παράνομους
12.  Αντιμετωπίζουμε την αντικυνηγετική προπαγάνδα
Είναι υποχρέωση κάθε κυνηγού να υπερασπίζεται την ύπαρξη ως ανθρώπου της φύσης και ως ενεργού, βασικού κρίκου της βιολογικής αλυσίδας της πανίδας
13.  Υπερασπιζόμαστε την αλήθεια
Η κοινωνία των κυνηγών δεν αποτελεί την «αγία οικογένεια», όπως άλλωστε κανένας μαζικός κοινωνικός χώρος δεν είναι ομοιογενής και αλάθητος.
14.  Είμαστε υποδειγματικοί με τους σκύλους – συντρόφους μας
15.    Προσφέρουμε γνώση και εμπειρία στους νεότερους
16. Δεν αντιδικούμε για τα θηράματα
Η ανωτερότητα χαρακτήρα και η ηθική στάση ζωής αξιολογούνται περισσότερο από οπουδήποτε αλλού σε στιγμές ελευθερίας και έντασης.

Πηγή: knf.gr
 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας

Το δικό σου σχόλιο