Διπλός εορτασμός για την Ελαφόνησο

Επέτειος ένωσης με την Ελλάδα και εγκαίνια Αγίου Σπυρίδωνος στις 9/710-07-2015 19:37    ΛΑΚΩΝΙΑ. Την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015, η Ελαφόνησος γιόρτασε με λαμπρότητα δύο επετείους: αυτήν της ένωσης του νησιού με την Ελλάδα και των εγκαινίων του Ιερού ναού του Αγίου Σπυρίδωνος.

Το πρωί τελέσθηκαν ο Όρθρος, η αρτοκλασία και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιου. Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Δ. Ελαφονήσου κ. Χαράλαμπος Λιάρος. Ακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνος στο λιμάνι της Ελαφονήσου.

Να σημειωθεί ότι η διπλή αυτή επέτειος πραγματοποιείται κάθε χρόνο και αποτελεί μια από τις ελάχιστες νησιωτικές γιορτές, που καθιερώθηκαν με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα από το 2003.

Ιστορικά στοιχεία: Στις 6 Ιουλίου 1850 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ Ελλάδας – Αγγλίας, με την οποία η Ελαφόνησος ενώνεται επίσημα και οριστικά με την Ελλάδα. Παράλληλα, την 9η Ιουλίου εορτάζεται η θρησκευτική επέτειος των εγκαινίων του Ιερού ναού του Αγ. Σπυρίδωνος, πολιούχου του νησιού, γεγονός που συνδέεται άρρηκτα με τη νεότερη ιστορία της Ελαφονήσου. Ο Ιερός ναός κτίστηκε το 1858 με πρωτοβουλία της γνωστής Μανιάτικης οικογένειας των Γρηγοράκηδων («κτήτορες Πασχάλης Γερακάρης και Φλωρούσα Δραγονίτσα σύζυγός του») και ανακαινίστηκε το 1862.


 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας

Το δικό σου σχόλιο