Χώρος Βραχείας φιλοξενίας αδέσποτων στην Καλαμάτα

Ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης αδέσποτων14-07-2015 13:18    ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Σε εφαρμογή απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (174/2015), λειτουργεί στην πόλη της Καλαμάτας χώρος βραχείας φιλοξενίας αδέσποτων ζώων, σε δημοτική έκταση στο τέρμα της οδού Αρτέμιδος.
 
Σημειώνεται ότι ο χώρος βραχείας φιλοξενίας αδέσποτων ζώων έχει ρεύμα, νερό και αποχέτευση, ενώ είναι περιφραγμένος. Είναι χώρος κατάλληλος είτε για να φιλοξενήσει ένα αδέσποτο μετά τη χειρουργική επέμβαση της στείρωσης, για τρεις – τέσσερις ημέρες, ώσπου αυτό να δοθεί για υιοθεσία ή να αφεθεί πάλι ελεύθερο στο φυσικό του περιβάλλον, είτε για φιλοξενία μετά την περισυλλογή του.
 
Επισημαίνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων (κυρίως σκύλων) που περιφέρονται ανεξέλεγκτα στην πόλη της Καλαμάτας, τα οποία δυστυχώς εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες τους. Τα αδέσποτα σκυλιά κυκλοφορούν είτε μόνα τους είτε σχηματίζοντας αγέλες, προς αναζήτηση καταφυγίου ή τροφής, ενώ αναπαράγονται και έτσι αυξάνεται περαιτέρω ο αριθμός τους.
 
Ο Δήμος Καλαμάτας, σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας (Ν.4039/2012 και άρθρο 46 του Ν.4235/2014), έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα για την περισυλλογή, περίθαλψη, καταγραφή και στείρωση των αδέσποτων ζώων που διαβιώνουν εντός των ορίων του. Ανάδοχος φορέας του έργου της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων έχει αναδειχθεί ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας και στις 15/04/2015 υπεγράφη σχετική σύμβαση. Η διάρκειά της είναι 12 μήνες, ενώ το πρόγραμμα διαχείρισης περιλαμβάνει την καταγραφή, τη σήμανση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση, την περίθαλψη και, τέλος, την υιοθεσία ή επανατοποθέτησή τους στο φυσικό περιβάλλον. Για κάθε ζώο που θα περισυλλέγεται, θα τηρείται ατομική καρτέλα, στην οποία θα καταγράφονται τα χαρακτηριστικά του (είδος, φυλή, φύλο), τα διαγνωστικά τεστ, καθώς και οι κτηνιατρικές πράξεις στις οποίες υπεβλήθη. Επίσης, στην καρτέλα θα αναφέρεται και ο αριθμός σήμανσης (microchip) του ζώου.
 
Στα αδέσποτα ζώα που επανεντάσσονται στο φυσικό περιβάλλον, παρέχεται τροφή και νερό. Ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης, προμηθεύτηκε κατάλληλη ζωοτροφή (πλήρης σύνθετη ζωοτροφή για σκύλους), η οποία με τη συνεργασία του Φιλοζωικού Ομίλου διατίθεται για τη διατροφή των αδέσποτων ζώων της πόλης.


 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας

Το δικό σου σχόλιο