Το θέλουμε μεγάλο αλλά…08-09-2015 12:12    Σπάρταθλον: Στα τέλη του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο διοργανώνεται στην Ελλάδα ο ιστορικός υπερμαραθώνιος που αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη. Ο αρχαίος αυτός Αθηναίος δρομέας μεγάλων αποστάσεων το 490 π.Χ. πριν τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη από την Αθήνα στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο των Ελλήνων με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, κάλυψε αυτήν την απόσταση των 250 περίπου χιλιομέτρων σε μία με μιάμισι μέρα.

Από το 1984, έτος ίδρυσης του Διεθνούς Συνδέσμου «Σπάρταθλον» διοργανωτή του υπερμαραθωνίου, πολλή συζήτηση έχει γίνει για την προβολή του αγώνα αλλά και για την ένταξή του στα Ολυμπιακά αθλήματα. Κι ενώ η Σπάρτη θα είχε πολλούς λόγους να επιθυμεί το να λάβει η διοργάνωση αυτή μεγαλύτερες διαστάσεις, κάθε χρόνο και περισσότερο μοιάζει να τη σαμποτάρει από μέσα…

Κι αν ακόμα δεχτούμε πως τα οικονομικά των δήμων δυσχεραίνουν ολοένα και περισσότερο το έργο τους, μόνο σε ένα συμπέρασμα μπορούμε να καταλήξουμε: η Λακωνία προφανώς δεν διεκδίκησε σωστά και αποφασιστικά ως σήμερα την καθιέρωση του Σπάρταθλου ως «εθνικής» διοργάνωσης και σίγουρα δεν διαχειρίστηκε έτσι τα οικονομικά της ώστε αυτοτελώς ή με τη συμβολή της πολιτείας να τον περιβάλλει με την αίγλη που του αξίζει.

Και δεν μιλώ βεβαίως για αίγλη που σχετίζεται με γνωστούς αοιδούς που τραγουδούν ελαφρολαϊκά ή μπουζουκολαϊκά στην τελετή λήξης και τρισδιάστατους κίονες «πιο κιτς πεθαίνεις». Φέτος, εξάλλου, φαίνεται πως δεν θα τυπωθούν ούτε αφίσες από το δήμο.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, με μια καλύτερη διαχείριση δε θα έμεναν λεφτά και για το Σπάρταθλον; Και δεν εννοώ πως ξοδεύτηκαν αλόγιστα τα χρήματα, μιλώ μονάχα για το κριτήριο της βαρύτητας και της προτεραιότητας στις εκδηλώσεις. Άλλωστε, μόνον και μόνον μια αλλαγή στον προσανατολισμό της αξιοποίησης όσων έτσι κι αλλιώς διατίθενται από το Δήμο σε μια προβολή σε όλη τη διάρκεια του έτους δε θα βελτίωνε κατά πολύ την εικόνα της διοργάνωσης;

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας

Το δικό σου σχόλιο