Η Στέλλα Μαρκάκου βραβεύτηκε για το «Φειδιππίδιο Άθλο»02-11-2015 10:37   

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015 ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Τελμησσός Νέας Μάκρης - Μαραθώνα» διοργάνωσε τελετή βράβευσης στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, στον Μαραθώνα, των πρώτων νικητών κατηγορίας ανδρών και γυναικών του 2ου Φειδιππίδειου Δρόμου 245 χλμ Αθήνα – Σπάρτη στις 4-6/9/15 Στέλλας Μαρκάκου και Δημήτρη Ζιαμπάρα.

Στην κατάμεστη αίθουσα προβολής του Μουσείου

Μαραθωνίου Δρόμου παρέστησαν εκπρόσωποι και προσωπικότητες του αθλητικού, ακαδημαϊκού και δημοσιογραφικού κόσμου, βετεράνοι πρωταθλητές Μαραθωνοδρόμοι, συναθλητές και φίλοι των βραβευθέντων, εκπρόσωποι αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Μαραθώνος. Η τελετή ξεκίνησε με μια ιστορική αναφορά στον Φειδιππίδη και το όνομά του από τον Δρα Σταύρο Τσόνια. Ακολούθησε ομιλία - απολογισμός του διοργανωτή του αγώνα και Προέδρου του Συλλόγου «Απόλλων Δυτ. Αττικής» Κώστα Σάμιου ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τη διοργάνωση του νέου αγώνα «Θυσία των 300» 377 χλμ. Σπάρτη-Θερμοπύλες.

Στο πλαίσιο της βράβευσης η Στέλλα Μαρκάκου τιμήθηκε επίσης για τον «Φειδιππίδειο Άθλο» 490 χλμ σε 106 ώρες και 45 λεπτά σημειώνοντας νέα επίδοση χρόνου γυναικών.

Η βράβευση της Στέλλας Μαρκάκου έγινε μέσα σε μια ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα από τον προπονητή της «Δάσκαλο» Τάκη Σκουλή και ακολούθησε στη συνέχεια βράβευση του ιδίου από την «μαθήτριά» του Στέλλα Μαρκάκου.

Την Στέλλα Μαρκάκου βράβευσαν επίσης από τις «Λάκαινες» η πρόεδρος Ειρήνη Μουσταφέλου, προσφέροντας τον κότινο Ελιάς ως σύμβολο Σοφίας αγάπης Ειρήνης, ο Σύλλογος Κρητών Μαραθώνα με επικεφαλής τον πρόεδρο Κο Νταγιαντά Αντώνη και το Δ.Σ, με ένα αναμνηστικό κρητικό συλλεκτικό μαχαίρι και ο Χάρης Βασιλάκος εγγονός του θρυλικού Μαραθωνοδρόμου Χαρίλαου Βασιλάκου.

Η Στέλλα Μαρκάκου έχει καταγωγή από τα Καλύβια Γυθείου, είναι πολιτική μηχανικός

Ας τονισθεί ότι η Στέλλα Μαρκάκου είναι η τρίτη κατά σειρά Γυθεάτισα που τιμάται στο Μουσείο Μαραθώνιου δρόμου, μετά τους Γυθεάτες Χαρίλαο Βασιλάκο και Δημήτρη Θεοδωρακάκο.

Βιογραφικό της Στέλλας Μαρκάκου Η Στέλλα Μαρκάκου, κατάγεται από τα Καλύβια Γυθείου Λακωνίας. Γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1977 στην Αθήνα. Ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με το αθλητισμό σε δύο αγωνίσματα, την κολύμβηση στην ομάδα του Ολυμπιακού και στίβο στο αγώνισμα των 1000μ και 1500μ. στον Εθνικό Πειραιά, όπου είχε καλές διακρίσεις.

Σε ηλικία 18 χρονών διέκοψε τα δύο αγωνίσματα λόγω σπουδών και από εκεί και πέρα ασχολήθηκε με τον αθλητισμό σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός ΕΜΠ και από το 2001 ασκεί το επάγγελμα στην Αθήνα, ενώ παράλληλα συνδυάζει αθλητικές δραστηριότητες όπως πολύωρες ορειβασίες και ποδηλασίες .

Το 2007 αποφασίζει με τον σύζυγό της να εγκαταλείψει την Αθήνα και να ζήσει στη Σπάρτη Λακωνίας. Εκεί ξεκίνησε μια αθλητική πορεία με αγώνες και διακρίσεις σε μαραθωνίους και υπεραποστάσεις όπως Μινωικός δρόμος 70χλμ (όπου και γράφτηκε στον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Κρήτης), Πανελλήνιο πρωτάθλημα 100χλμ Mαραθώνα, Ευχείδιος άθλος 107χλμ. Διακόπτει την δρομική της πορεία λόγω εγκυμοσύνης και τον Μάιο 2011 γίνεται μητέρα. Μετά από 8 μήνες τρέχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψάθα 100χλμ και 2 μήνες μετά τον Αέθλιο δρόμο 180χλμ. Το 2012 γνωρίζει τον Δάσκαλο Τάκη Σκουλή και ξεκινάνε μαζί μια προπονητική συνεργασία. Το 2013 καταφέρνει να τερματίσει για πρώτη φορά το Σπάρταθλον Αθήνα - Σπάρτη 246χλμ.πρώτη Ελληνίδα.

Το 2014 τερματίζει τον Φειδιππίδειο Δρόμο Αθήνα Σπάρτη 246χλμ και το 2015 αποφασίζει μαζί με τον Δάσκαλό της να αναβιώσουν τον «Άθλο του Φειδιππίδη», Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα, ο οποίος ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε 106 ώρες και 45 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου τις 13 ώρες παραμονής της στην Σπάρτη  για λόγους ανασυγκρότησης και ανεφοδιασμού.

Η Στέλλα Μαρκάκου μιλάει για την αναβίωση του άθλου του Φειδιππίδη: O Φειδιππίδειος Άθλος για εμένα προσωπικά είναι ένα πνευματικό και αθλητικό γεγονός.

Έτσι λοιπόν ως αθλήτρια και ως Ελληνίδα εμπνεόμενη από τον συγκλονιστικό άθλο του αρχαίου προγόνου μας, θέλησα να πραγματοποιήσω την αναβίωσή του τις αρχές του Σεπτέμβρη 2015.

Η αναβίωση του άθλου αυτού έχει ιδιαίτερη σημασία και ο δικός μου σκοπός είναι να αναπαραχθούν πανανθρώπινης σημασίας αξίες και ιδανικά, να ενισχυθεί η διαχρονικότητα της Ελληνικής ψυχής και η εθνική μας συνείδηση.

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας

Το δικό σου σχόλιο