Το «Αουτσάιντερ» του αγώνα στέφθηκε νικητής!

Το διπλό στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη12-01-2016 12:38   

Σε βαθιά νερά καλείται να κινηθεί την επαύριο της νίκης του ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς είναι αντιμέτωπος με ένα διπλό στοίχημα. Αφενός να βγάλει από την παρατεταμένη εσωστρέφεια τη ΝΔ και αφετέρου να διατηρήσει την ενότητά της πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τη διεύρυνσή της με όλες τις δυνάμεις που αντιτίθεται «στον λαϊκισμό της κυβέρνησης Τσίπρα» όπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά στην πρώτη του δήλωση ως πρόεδρος της ΝΔ.

Οι επόμενες μέρες και η γενικότερη πολιτική συγκυρία θα δείξουν κατά πόσο θα μπορέσει να αποκατασταθεί η ισορροπία και να επανέλθει η ηρεμία στο εσωτερικό της ΝΔ. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έδειξε διάθεση να κινηθεί προς σ’ αυτή την κατεύθυνση τείνοντας χείρα συνεννόησης στο Βαγγέλη Μεϊμαράκη που είναι ο μεγάλος χαμένος της χτεσινής αναμέτρησης όπως και η καραμανλική πτέρυγα που στοιχήθηκε πίσω από τον κ. Μεϊμαράκη.

Η καραμανλική πτέρυγα βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής και περισυλλογής αυτή τη στιγμή. Η αντίδραση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που αρκέστηκε σε μια άκρως τυπικότατη λακωνική γραπτή (μη) δήλωση ότι ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο πρόεδρο του κόμματος μαρτυρούν και ένα είδος αμηχανίας αλλά και πικρίας για την ήττα.
Καραμανλικά στελέχη κάνουν λόγο για «δύσκολη» επόμενη μέρα, ενώ άλλοι δεν διστάζουν να σημειώσουν ότι «η παράταξη είναι χωρισμένη στα δύο» πατώντας και πάνω στη διαφορά μεταξύ των δύο μονομάχων, την οποία οι ίδιοι θεωρούν ως βραχεία, μιλώντας μάλιστα και για «πύρρειο νίκη» του κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο προσθέτουν πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τώρα  την πρωτοβουλία της σύνθεσης».

Πολλά θα φανούν και από την πρώτη συνάντηση που θα έχει, τις επόμενες μέρες αν όχι ώρες, ο νεοεκλεγέντας πρόεδρος της ΝΔ με τον Κώστα Καραμανλή. Πάντως ο έτερος Κώστας Καραμανλής, ο βουλευτής Σερρών έσπευσε με δήλωσή του να συγχαρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «τώρα που η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού ολοκληρώθηκε, ενώνουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να ισχυροποιήσουμε την παράταξή μας, απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που μέρα με τη μέρα δείχνει όλο και πιο επικίνδυνη για τον τόπο», προσθέτοντας πως «η ΝΔ είναι από την ίδρυσή της η παράταξη της ευθύνης, του μέτρου, της εθνικής ευθύνης».

Από την άλλη, δυνάμεις που προέρχονται από την καθαρή δεξιά τάση αλλά και από τη «λαϊκή δεξιά» και συντάχθηκαν στο δεύτερο γύρο με τον κ. Μητσοτάκη ήδη διαμηνύουν οι μεν πρώτοι ότι δεν πρέπει να υπάρξει μονόπλευρη κεντρώα στροφή και οι δεύτεροι ότι ο οικονομικός φιλελευθερισμός που εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να συνδεθεί και με κοινωνικό πρόσημο.

Στη βάση όλων αυτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να υπερβεί ένα δίλημμα που ουσιαστικά του θέτουν μερίδα των ηττημένων αλλά και ορισμένων που συντάχθηκαν μαζί του στο β’ γύρο και αφορά στο αν θα μπορέσει να κάνει την αλλαγή σελίδας στη ΝΔ μέσα από τη σύνθεση και την ενότητα με τις υπάρχουσες τάσεις εντός του κόμματος ή αν η επιμονή σ’ αυτή την κατεύθυνση αποδειχθεί στην πράξη μη ρεαλιστικός στόχος και οι νέες εσωκομματικές συγκρούσεις καταστούν αναπόφευκτες στη βάση του διαχωρισμού των στρατοπέδων που προέκυψαν από την διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της ΝΔ.

Διακηρυγμένος σκοπός του κ. Μητσοτάκη είναι η διεύρυνση της ΝΔ ως την «μεγάλη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη» προκειμένου να καταστεί ικανή να εκφράσει τις δυνάμεις του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Μάλιστα στις πρώτες του δηλώσεις έκανε λόγο για «αντίστροφη μέτρηση» για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στο πλαίσιο αυτό μένει να απαντηθεί από τη ζωή κατά πόσο θα μπορέσει να υπερβεί δυσκολίες που θα έχει στο έργο του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς από τους ηττημένους βασικά στελέχη επιμένουν ότι το χτεσινό αποτέλεσμα που έφερε στο γαλάζιο θρόνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη έδειξε ότι «εκφράστηκαν δύο διαφορετικά ιδεολογικοπολιτικά ρεύματα που δίνουν δύο διαφορετικές απαντήσεις στην πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να συσπειρώσει δυνάμεις με ετερόκλητη προέλευση και αφετηρία που κινούνται εντός και εκτός ΝΔ από το φιλελεύθερο χώρο μέχρι τη δεξιά και δυνάμεις που ως τα χτες είχαν σχέσεις πολιτικής βεντέτας όπως είναι Σαμαρικοί και Μητσοτακικοί με κύριο ενοποιητικό στοιχείο την αντιΣΥΡΙΖΑ γραμμή.

Στη βάση αυτή αποτελεί και ένα ερωτηματικό κατά πόσο έβλαψε την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και οδήγησε σε ήττα το καραμανλικό στρατόπεδο όλη η δημόσια συζήτηση που άνοιξε το τελευταίο διάστημα για φλερτ Τσίπρα Καραμανλή. Ήδη έχει προκαλέσει ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις του κ. Τσίπρα, σε καραμανλικούς βουλευτές το γεγονός ότι η  συζήτηση αυτή τροφοδοτήθηκε ανοιχτά από το μέγαρο Μαξίμου με αποκορύφωμα την αρθρογραφία της Αυγής που ευχόταν παραμονές των χτεσινών εκλογών καλή επιτυχία στο Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Πηγή: 247news.gr

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας

Το δικό σου σχόλιο