«Παραμένουμε σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα!»

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων για τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό27-02-2016 13:04   

Όπως είχε προγραμματιστεί και με τα τρακτέρ να παραμένουν στα μπλόκα, εκπρόσωποι από τα 69 μπλόκα που συμμετέχουν στην Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων και συντάσσονται με το διεκδικητικό πλαίσιο που συναποφασίστηκε στη σύσκεψη της Νίκαιας στις 7 Φεβρουαρίου, πραγματοποίησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό χθες Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου.

Η συνάντηση είχε ως στόχο την έκφραση θέσης της κυβέρνησης σχετικά με το συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων, στόχος που φαίνεται να επετεύχθη μερικώς.

Στη σχετική ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων παρουσιάζονται οι προτάσεις των αγροτών και οι απαντήσεις της κυβέρνησης ανά κατηγορία:

1.  Φορολογικό
Οι εκπρόσωποι των 68 μπλόκων επισήμαναν ότι η ελάφρυνση των «φτωχών λαικών στρωμάτων» μπορεί να επιτευχθεί μέσω της φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων αφού για τα ελλείμματα «δεν έχουν καμία ευθύνη οι μικρομεσσαίοι αγρότες».

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για τη θέσπιση αφορολογήτου ατομικού ορίου στα  9500 ευρω ενώ θα κατοχυρωθούν ως αφορολόγητες η συνδεδεμένη, η εξισωτική ενίσχυση και οι αποζημιώσεις.  

Σε εκκρεμότητα, σημαντική για τους αγρότες που επισημαίνουν σε κάθε τους αποστροφή πως βρίσκονται σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα, παραμένει η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης την οποία η κυβέρνηση αρνείται.

2. Ασφαλιστικό
Στον τομέα του ασφαλιστικού δεν δόθηκε καμιά συγκεκριμένη δέσμευση από την κυβέρνηση σε σχέση με τα συγκεκριμένα αγροτικά αιτήματα. Οι αγρότες τονίζουν ότι παραμένουν «σε αγωνιστική ετοιμότητα με στόχο να μην κατατεθεί στη βουλή κι αν κατατεθεί να μην ψηφιστεί».

3. «Κόκκινα» δάνεια
Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι για τις κατοικίες και τα χωράφια «θα ισχύσει ότι ισχύει γενικότερα και θα προσπαθήσει να μην γίνουν κατασχέσεις».

4. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δεχθεί την πρόταση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων για αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του αγροτικού ρεύματος και για κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια.

Η κυβερνητική πρόταση συμπεριλάμβανε την κάρτα του αγρότη ενώ οι αγρότες από την πλευρά τους αντιπρότειναν μηδενικό επιτόκιο για να λάβουν την απάντηση της επιδιωκόμενης μείωσης του επιτοκίου των δανείων που σήμερα αγγίζει το 6,95%

5. Η κυβέρνηση δεν έλαβε καμιά δέσμευση για κατάργηση του φόρου στο κρασί και στο τσίπουρο των διήμερων.


6. Αγροτοδικεία και δικαστικές διώξεις
Η αντιπροσωπεία των 68 μπλόκων έθεσε το θέμα των διώξεων των αγροτών με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση του Αρείου Πάγου και ζήτησε να κατατεθεί τροπολογία στη βουλή για να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία». Η κυβέρνηση εξέφρασε την πρόθεση να διερευνήσει το ζήτημα αφού όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός «είναι αντίθετη με την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων και, εν προκείμενο, των αγροτικών κινητοποιήσεων».

Με βάση τα παραπάνω, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων αποφάσισε την παραμονή στα μπλόκα και τη συνέχιση του αγώνα. Στη σχετική ανακοίνωση μάλιστα αναφέρεται:

«Η παραγωγή είναι ίσως η μοναδική δυνατότητα να αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο» ισχυρίσθηκε η κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι σε αυτή την παραγωγή να υπάρχουμε μέχρι τότε κι εμείς. Γιατί απέναντί μας έχουμε τον ανελέητο ανταγωνισμό για την εξασφάλιση κέρδους που βιώνουμε, από τους προμηθευτές μέσων και εφοδίων, τους εμπόρους, τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, τους εξαγωγείς, μεταποιητές, διακινητές των προϊόντων μας και τα αιτήματά μας είναι ανάσες επιβίωσης

Ο οργανωμένος αγώνας μας αφήνει παρακαταθήκη για τα αιτήματα μας αλλά και για το ίδιο το κίνημα γιατί δεν είναι αγώνας μια και έξω. Είναι αγώνας που θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα. Γι αυτό είναι ανάγκη η δημιουργία νέων Αγροτικών Συλλογών, Ομοσπονδιών που η πείρα μας ήδη έδειξε ότι είναι το μοναδικό εργαλείο για οργανωμένη και αποτελεσματική αγωνιστική  διεκδίκηση  

Παραμένουμε σε  αγωνιστική ετοιμότητα για την συνέχιση του αγώνα ανάλογα με το τι θα προβλέπουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο που οι κυβερνητικές υποσχέσεις μπορεί να είναι υπό την αίρεση των δανειστών.  

Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να συζητήσουν συλλογικά την πορεία του αγώνα και τα αποτελέσματα της συνάντησης και να παρθούν συλλογικές αποφάσεις.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, παραμένουμε στα μπλόκα».

                    

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας

Το δικό σου σχόλιο