Καλαμάτα, Ελευσίνα και Ρόδος τελικά οι υποψήφιες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες

Ανακοινώθηκαν οι τρεις πόλεις που θα συμμετάσχουν στην τελική φάση αξιολόγησης τον Οκτώβρη-Νοέμβρη 201605-03-2016 12:14   

ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Ανακοινώθηκαν χθες το πρωί, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα ονόματα των τριών πόλεων που εντάσσονται στην τελική λίστα προεπιλογής υποψηφιοτήτων για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ.

Την επιλογή των πόλεων που θα περνούσαν στην τελική φάση είχε αναλάβει δωδεκαμελής επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, δέκα μέλη από τα θεσμικά Όργανα της Ε.Ε. και δύο Έλληνες εμπειρογνώμονες, στην οποία οι ενδιαφερόμενες ελληνικές πόλεις, Βόλος, Δελφοί, Ελευσίνα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λάρισα, Λέσβος, Μεσολόγγι, Πειραιάς, Ρόδος, Σαλαμίνα, Σάμος, Τρίπολη, είχαν παρουσιάσει προ ημερών, στην Αθήνα, τους φακέλους υποψηφιότητάς τους.

Οι τρεις πόλεις που προκρίθηκαν έναντι των 14 και πλέον συμμετοχών και θα διεκδικήσουν τον τίτλο  της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 είναι η Ελευσίνα, η Καλαμάτα και η Ρόδος.

Οι τρεις πόλεις που προκρίθηκαν, θα συμμετάσχουν στην τελική φάση αξιολόγησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου 2016, για την ανάδειξη μίας ελληνικής πόλης ,ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Η πόλη που θα ανακηρυχτεί «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 20121» θα έχει σημαντικά οφέλη από τις διακρατικές συνεργασίες που θα προκύψουν σε πολλούς τομείς και θα αναβαθμιστεί το διεθνές προφίλ της, καθώς για έναν ολόκληρο χρόνο γίνεται το κέντρο του Πολιτισμού της Ευρώπης, η κοιτίδα του πολιτισμού.

Η Ελλάδα έχει ήδη φιλοξενήσει τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης τρεις φορές, η Αθήνα το 1985, η Θεσσαλονίκη 1997 και η Πάτρα το 2006. Στις ανακηρυχθείσες πόλεις ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» από το 2010 και μετά απονέμεται βραβείο «προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη», ύψους 1.500.000 ευρώ, ενώ για τα έτη 2014-2020, οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας

Το δικό σου σχόλιο