Εγκρίθηκε το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Πατρέων24-01-2017 17:20   

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Πατρέων, που περιλαμβάνει τους προϋπολογισμούς και τους πίνακες στοχοθεσίας των οικονομικών αποτελεσμάτων του Δήμου Πατρέων και των Νομικών του Προσώπων, για το 2017.
Υπέρ ψήφισε η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», καταψήφισαν οι παρατάξεις «Νέα Πόλη», «ΡΑΠ - Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη» και «Τώρα για την Πάτρα», λευκό η παράταξη «Δημοτική Κίνηση ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ».
Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, σε παρέμβασή του θύμισε στο Σώμα ότι στους πίνακες στοχοθεσίας αποτυπώνεται σε νούμερα η συγκεκριμένη πολιτική υποχρηματοδότησης και τόνισε ότι ισχύουν οι εκτιμήσεις, όπως παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και στις συζητήσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό.

(Παραθέτουμε την εισήγηση για τον Προϋπολογισμό)

«Συζητάμε σήμερα  τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2017.
Ήδη στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε συζητήσει και αποφασίσει τα βασικά στοιχεία που τον απαρτίζουν, δηλαδή Ανταποδοτικά τέλη, τέλη κοινοχρήστων χώρων και Τεχνικό Πρόγραμμα.
Προηγήθηκε των αποφάσεων αυτών, μια πλούσια συζήτηση, εν όψει του προϋπολογισμού, στα διαμερίσματα και τοπικά συμβούλια, που στο επίκεντρό της είχε τα ζητήματα αυτά. Συμμετείχαν φορείς των εργαζομένων, ΕΒΕ, συνταξιούχοι, σύλλογοι πολυτέκνων, τριτέκνων, συνδικαλιστικοί φορείς.

Τα κύρια ζητήματα που ανέδειξε η συζήτηση αυτή, ήταν η ανάγκη του Πατραϊκού λαού για περισσότερα έργα στις γειτονιές, στην οδοποιία, στις πλατείες, στο πράσινο,  στη καθαριότητα,  αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια που γίνεται από την Δημοτική Αρχή , η οποία αποτυπώνεται στο σύνολο του Δήμου με τις παρεμβάσεις, διεκδικήσεις και δράσεις.

Όμως όπως γνωρίζετε η ανταποδοτικότητα (επιπλέον Δημοτικοί φόροι, τέλη) αγκαλιάζει τους περισσότερους τομείς του Δήμου. Στο Δήμο μας, μόνο το 38% της χρηματοδότησης προέρχεται από κρατική χρηματοδότηση ενώ το υπόλοιπο 62% αποτελείται από ‘’ίδια έσοδα’’ του Δήμου. (τέλη, εισφορές, πρόστιμα) δηλαδή από τον Πατραϊκό Λαό, που στενάζει από τις αντιλαϊκές πολιτικές.  

Ουσιαστικά δηλαδή τα έργα που διεκδικούν και ζητούν οι δημότες μας υπoχρηματοδοτούνται, ενώ οι ανάγκες σε αντιπλημμυρικά έργα, σε αντισεισμική θωράκιση, σε ύδρευση και αποχέτευση δεν χρηματοδοτούνται ούτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε από το ΕΣΠΑ.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών της πόλης, αλλά και της χώρας, αποτυπώνεται σε ορισμένα στοιχειά από τις υπηρεσίες του Δήμου μας. 1560 οικογένειες μόνο στο Δήμο λαμβάνουν τρόφιμα από την Τράπεζα Τροφίμων. Στα λαϊκά φροντιστήρια αλληλεγγύης συμμετέχουν πάνω από 400 παιδιά. Το προνοιακό επίδομα το λαμβάνουν 4.200 άτομα.  Στο μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΠ έχουν ενταχθεί 3.000 οικογένειες, ενώ 2060 οικογένειες έχουν ενταχθεί στις μειώσεις και απαλλαγές των δημοτικών τελών που κάναμε, καλύπτοντας κόστος 350.000€ το χρόνο.  Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν την κατάσταση που βιώνει η λαϊκή οικογένεια.   

Πρόσφατα ψηφίστηκε στην Βουλή ο κρατικός Προϋπολογισμός. Είναι ένας προϋπολογισμός εργαλείο αφαίμαξης του λαού προς όφελος του Κεφαλαίου.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:
4 ΔΙΣ € είναι τα δημοσιονομικά μέτρα  που θα ληφθούν σε αύξηση φορολογίας, σε μειώσεις στην κοινωνική ασφάλιση , σε μειώσεις μισθών και συντάξεων , σε αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών.  
20, 3 % είναι η αύξηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και εμμέσων φόρων , ενώ νέα μείωση 7% προβλέπεται για μεγαλοεπιχειρήσεις στο σύνολο των φορολογικών εσόδων .
Τα φορολογικά έσοδα που προβλέπονται να προέλθουν από επιχειρηματικούς ομίλους είναι πιο κάτω από το 6% του συνόλου των φορολογικών εσόδων και το υπόλοιπο 95% θα το πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα.
Είναι διαδοχικά τα αντιλαϊκά πακέτα από συγκυβέρνηση- Ευρωζώνη – ΔΝΤ στην μέγγενη του χρέους και των ματωμένων πλεονασμάτων.

Μονιμοποιείται και επεκτείνεται η άθλια κατάσταση στην υγεία, με την μείωση της χρηματοδότησης στον ΕΟΠΠΥ και το ΠΕΔΥ, ενώ παγιώνονται οι χαμηλότατες δαπάνες στην Παιδεία συνεχίζοντας τις τεράστιες έλλειψης σε σχολεία, ΤΕΙ , ΑΕΙ.

Το μάρμαρο καλείται να το πληρώσει ξανά ο λαός, οι εργαζόμενοι μας με την μείωση του μισθού τους, με την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών, με την αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολόγησης, με το νέο πακέτο επίσης ενάντια στα εργασιακά και   συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

Από την άλλη, η κρατική χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης κατέρχεται με άλματα.   

 2013                2014               2015            2016
3.427,4 ΕΚ€    3.466,2 ΕΚ€    3.237ΕΚ€    3.225ΕΚ€

Για το 2017 προϋπολογίζονται μόλις 3.018ΕΚ € για το σύνολο της τοπικής διοίκησης. Μειωμένος όχι μόνο κατά 207ΕΚ € όπως αποτυπώνεται για τους 325 Δήμους, αφού προστίθενται εδώ ακόμα -15ΕΚ € μιας και οι Δήμοι αναλαμβάνουν για το 2017-2018  και το κόστος των σχολικών καθαριστριών, που μέχρι τώρα ήταν στην ευθύνη χρηματοδότησης του Υπουργείου Παιδείας.

Αν δε, αφαιρεθεί από το ποσό των 3.018ΕΚ € η μισθοδοσία εργαζομένων σε Δήμους και Περιφέρειες και τα προνοιακά επιδόματα που επιβαρύνουν τους ΚΑΠ ( 1840+734) απομένουν σκάρτα 444ΕΚ € για το σύνολο των λειτουργιών  σε 325 Δήμους και 13 Περιφέρειες. Το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης για το Δήμο Πατρέων το 2017 ανέρχεται σε 22,5 εκατομμύρια, τα οποία είναι φανερό ότι δεν καλύπτουν βασικές ανάγκες  του Δήμου, όπως αυτές αποτυπώνονται στον κύκλο εργασιών που ανήλθε τα προηγούμενα χρόνια σε 81 εκατομμύρια ευρώ .
Το σύνολο των πόρων που δεν αποδόθηκαν στους Δήμους και Περιφέρειες την τελευταία τριετία (2015-2017) αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ. Για το Δήμο Πατρέων και την Περιφέρεια θα αναλογούσαν 177 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία κατευθύνθηκαν στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους «δανειστές» και όχι προς όφελος των λαϊκών αναγκών.
Επίσης,   1/1/2017 με τη σύσταση του «Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης» έρχεται να προστεθεί νέο χαράτσι στις ασφαλιστικές εισφορές για το Δήμο και τους εργαζόμενους. Για το Δήμο η επιβάρυνση αυτή είναι 1,5 εκ ευρώ.
Αναφέρουμε επίσης ότι από συμβάσεις δανείων που είχαν πάρει προηγούμενες δημοτικές αρχές πληρώνουμε 2 εκ ευρώ δόσεις το χρόνο γιατί μέχρι σήμερα πληρώνονταν μόνο οι τόκοι.

Ακόμα για  ΕΝΦΙΑ,  φορολογία εισοδήματος και ΦΠΑ την τελευταία τριετία ο Δήμος έχει πληρώσει   850.000€ .
Είδαμε την συνεχιζόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης ανά έτος από το 2013. Ας δούμε τώρα την ραγδαία αύξηση των λεγόμενων ιδίων εσόδων ( που αφορούν τέλη , φόρους, ανταπόδοση κλπ)
Από  τα στοιχεία του ενοποιημένου προϋπολογισμού της τοπικής διοίκησης προκύπτει ότι για το 2017 τα έσοδα από ιδίους πόρους  υπολογίζονται  να φτάσουν στα 2.317EK € ενώ για το 2016 προβλέπονταν 2.041ΕΚ €   και ξεπέρασαν τα 2.274ΕΚ€ από τη φοροληστεία του λαού για την τοπική διοίκηση.
Αυτήν την πραγματικότητα υπηρέτησαν και υπηρετούν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ   και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μέσα σ’ αυτό το εχθρικό πολιτικοοικονομικό τοπίο για την τοπική διοίκηση , συντάσσεται ο προϋπολογισμός του Δήμου μας για το 2017.

Ο πραγματικός φιλολαϊκός προϋπολογισμός προϋποθέτει έναν άλλον δρόμο ανάπτυξης για τον οποίο αγωνιζόμαστε και που τις ανάγκες μας δεν τις μετατρέπει σε  εμπόρευμα.
Στον αντίποδα αυτών των πολιτικών που εφαρμόζονται, δουλεύουμε με γνώμονα την εξυπηρέτηση των οξυμένων  λαϊκών αναγκών, εξαντλούμε όποια περιθώρια υπάρχουν και ανοίγουμε δρόμους για να πάρει ανάσα η λαϊκή οικογένεια.

Κάνουμε πράξη την προεκλογική μας  δέσμευση  να είμαστε λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου-ΕΕ και των αστικών κομμάτων που την υπηρετούν.
Η Δημοτική Αρχή βρέθηκε σταθερά στο πλευρό των εργαζόμενων του Δήμου μας, στήριξε την πάλη για τα δίκαια αιτήματα τους.

Στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις των σχολικών καθαριστριών για μόνιμη και σταθερή εργασία, τον αγώνα των εργαζομένων στα λεγόμενα «κοινωφελή προγράμματα» και στις ΜΚΟ που υλοποιούν προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας, για μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Πήραμε μέτρα προστασίας της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Στηρίξαμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους ενάντια στην κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών.

Καλύψαμε, χωρίς κρατική χρηματοδότηση  από «ίδια έσοδα» το 10% της μείωσης των αποδοχών που επέφερε η κυβερνητική μείωση  στις σχολικές καθαρίστριες αμειβόμενες ανά  αίθουσα με συνολικό κόστος 72.000€ ετησίως.
Αυξήσαμε το μειωμένο ωράριο των σχολικών καθαριστριών ΙΔΑΧ σε πλήρες ωράριο,  με ποσό διαφοράς +186.843,72€ το χρόνο από πόρους του Δήμου, διότι η κυβέρνηση δεν χρηματοδοτεί τη διαφορά της μισθοδοσίας για το πλήρες  ωράριο εργασίας τους.

Πραγματοποιήσαμε την μεγάλη πορεία Πάτρα-Αθήνα κατά της ανεργίας που μαστίζει το Δήμο και την χώρα μας με κεντρικό σύνθημα   « ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ- ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ». Αυτή η πορεία «στοίχισε» μόλις 8.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Δήμου, γιατί στηρίχτηκε πολύπλευρα από εκατοντάδες φορείς σε όλη την Ελλάδα. Οργανώσαμε την πρόσφατη κινητοποίηση με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που δεν ψηφίστηκε από της παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες φορείς της πόλης μας και αφορούσε το σύνολο της αντιλαϊκής επιδρομής όπως υλοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με την ουσιαστική στήριξη και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων και που αποτυπώνεται στον ήδη ψηφισθέντα κρατικό προϋπολογισμό.  

Στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  υπογράψαμε σύμβαση με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών εφαρμόζοντας την συλλογική σύμβαση εργασίας των, το κόστος της οποίας ανέρχεται στις 65.000€ επιπλέον ετησίως, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Είναι η πρώτη απόφαση αμοιβής με Σ.Σ.Ε. (Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) μεταξύ όλων των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της χώρας.

Προχωρήσαμε σε παράταση των οκτάμηνων συμβάσεων ΙΔΟΧ στις ανταποδοτικές υπηρεσίες μέχρι 31/12/2016 καθώς και μέχρι 31/12/2017 σε σύνολο εξήντα τεσσάρων (64) εργαζόμενων.   

Διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και την βελτίωση των παροχών στους δημότες μας. Διεκδικούμε μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων  με συμβάσεις ΙΔΟΧ μέσω προγραμμάτων , ανταποδοτικών υπηρεσιών, με ελαστικές σχέσεις εργασίας όπως είναι οι σχολικές καθαρίστριες, οι εργαζόμενοι στο  Βοήθεια Στο Σπίτι και στην κοινωνική φροντίδα, με χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών και λειτουργιών του Δήμου από τον κρατικό Προϋπολογισμό.   

Τα παιδιά μας και οι ανάγκες τους δεν είναι κόστος
Δημιουργήσαμε νέα βρεφικά και νηπιακά τμήματα (ΚΟΔΗΠ- ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ) αυξάνοντας κατά 300 περίπου τις θέσεις εγγραφής παιδιών στους ΔΠΣ και ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα από τροφεία το 80% των λαϊκών οικογενειών σε αυτά.

Δημιουργήσαμε νέες δράσεις που περιλαμβάνουν  και σίτιση, όπως:
Παιδικές κατασκηνώσεις στην Πλαζ της Αγυιάς που φιλοξενήσαμε και φέτος  περίπου 800 παιδιά.
Δημιουργήσαμε νέα δράση – χορήγηση τροφίμων για «δεκατιανό» σε μαθητές που φτάσαμε στον αριθμό των 1500.

Αθλητισμός και Πολιτισμός
Αποδώσαμε το Παμπελοποννησιακό Στάδιο στο λαό, στην νεολαία , συλλόγους και αθλητές  του ερασιτεχνικού αθλητισμού, βάζοντας τέλος στην εκμετάλλευση του από τους επιχειρηματίες, διευκολύνοντας την πρόσβαση του Πατραϊκού λαού σε υποδομές αθλητισμού ενάντια στην λογική της εμπορευματοποίησης, χωρίς το αρμόδιο Υπουργείο Αθλητισμού να μας έχει επιχορηγήσει ούτε με ένα ευρώ. Ελαχιστοποιήσαμε τις συνδρομές των αθλητών στα σωματεία που χρησιμοποιούν δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Οι πρωτοβουλίες μας στον Πολιτισμό και στους 3 οργανισμούς ( Πολιτιστικό, Καρναβαλικό , ΔΗΠΕΘΕ) έχουν στο επίκεντρό τους την ανάγκη των πλατιών λαϊκών στρωμάτων για ποιοτικές πολιτιστικές και προσιτές οικονομικά δράσεις. Η παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ «Η ζωή του Γαλιλαίου» παρακολουθήθηκε από 8.500 θεατές με πολιτιστική προσφορά σε συμπολίτες μας που βιώνουν βάναυσα τις συνέπειες της σημερινής πολιτικής, με χαμηλό εισιτήριο και ελεύθερη είσοδο σε απόρους και ανέργους. Θεσμοθετήσαμε το « Άρμα Θέσπιδος» που ανέβασε παραστάσεις  σε πολλές γειτονιές του Δήμου και της Περιφέρειας, ενώ παρακολουθήθηκε από 12.000 θεατές με συμβολικό εισιτήριο. Κάναμε προσπάθεια να απλωθούν οι εκδηλώσεις σε όλες τις γειτονιές με νέες δράσεις όπως ο κινητός κινηματογράφος. Συνεχίζουμε και φέτος με ποιοτική δουλειά στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ με το νέο έργο οι « ΜΙΚΡΟΑΣΤΟΙ» καθώς και στο «Άρμα Θέσπιδος» με στόχο να περιοδεύσει  σε κάθε γειτονιά. Διευκολύνουμε τη δράση πολιτιστικών συλλόγων και φορέων με παραχώρηση χώρων, σημάτων, υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού. Πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο, ενώ υπήρχε έκπτωση για ανέργους – νέους σε όλες τις εκδηλώσεις ΔΗΠΕΘΕ και Πολιτιστικού Οργανισμού.

Στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων
Εκπονήσαμε συνολικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων , με κριτήριο να μην επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα. Ακυρώσαμε οριστικά τον προηγούμενο σχεδιασμό για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, που θα επιβάρυνε το λαό με εκατοντάδες εκατομμύρια τα επόμενα 20 χρόνια Αποκαταστήσαμε την λειτουργία της Ξερόλακκας με όλους τους όρους προστασίας της υγείας των κατοίκων και την πλήρη κάλυψη όλων των απορριμμάτων. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση τη χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων έργων για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων και της περιοχής. Παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψουμε να γίνει η πόλη μας σκουπιδότοπος. 

  Στο Τεχνικό επίσης Πρόγραμμα
Προσπαθούμε μαζί με τους εργαζόμενους των υπηρεσιών του Δήμου μας, να αποδώσουμε έργα προς όφελος των λαϊκών αναγκών όπως η κατασκευή του  Νοτίου Πάρκου , η Πλαζ, τα δέκα χιλιόμετρα ορεινής οδοποιίας από Ζάστοβα μέχρι το καταφύγιο στο Παναχαϊκό. Χαιρόμαστε για τις σαράντα σύγχρονες, νέες και πιο ασφαλείς παιδικές χαρές που κατασκευάσαμε, για τις ασφαλτοστρώσεις μεγάλης κλίμακας που συμβασιοποιήσαμε με έργα 2ΕΚ € , ενώ υπολείπονται έργα προς ολοκλήρωση δημοπρασίας 900.000€ , καθώς επίσης υπάρχουν  έργα ασφαλτοστρώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στα διαμερίσματα.
Επίσης εντάξαμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Σχολικά Συγκροτήματα και προωθούμε την κατασκευή του δρόμου Ξερόλακκα – Μυκηναϊκός Οικισμός, την σήμανση Κορίνθου, Κανακάρη- Ναυαρίνου, το τοιχίο  αντιστήριξης στην Ξερόλακκα. Αναλυτικά συζητήσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο  και τις κατευθύνσεις που θέτουμε, το οποίο ανέρχεται σε 30,17 ΕΚ €, έργα τα οποία θέλουμε να τα στρέψουμε προς την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών και όχι της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της επιχειρηματικότητας που προβάλει το ΕΣΠΑ, γι’ αυτό και οι συγκεκριμένες προτάσεις μας που καταθέσαμε στα πλαίσια της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Η Παραλιακή Ζώνη ανήκει στο λαό είναι η ανάσα του
Η Λιμενική Ζώνη, όπως και το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο, αποτελεί ζωτικής σημασίας χώρο για την απρόσκοπτη επαφή με το υγρό στοιχείο  του λαού και της νεολαίας. Θεωρούμε ξεχωριστή επιτυχία του λαού μας το αποτέλεσμα των διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων του, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, για οριστική παραχώρηση στο Δήμο των χερσαίων χώρων της Λιμενικής Ζώνης (πλην τμημάτων που μέσω της de facto δημιουργίας του Νοτίου Πάρκου έχει δρομολογηθεί), ενώ συνεχίζουμε την συνολική διεκδίκηση για απόδοση ολόκληρης της λιμενικής Ζώνης από τον Μείλιχο ως το Διακονιάρη με ταυτόχρονη κρατική χρηματοδότηση για την ανάπλασή του.

Στον τομέα της Ύδρευσης
Πορευόμαστε με την λογική πως, το νερό είναι κοινωνικό αγαθό , πρέπει να παρέχεται άφθονο, φθηνό και καθαρό γιατί αποτελεί ζωτική ανάγκη για τον άνθρωπο. Κανένα λαϊκό σπίτι δεν πρέπει να μένει χωρίς νερό! Καταργήσαμε στην πράξη τις διακοπές νερού , ως μέτρο πίεσης και εκβιασμού προχωρώντας σε διακανονισμούς οφειλών. Παράλληλα διευρύναμε την κοινωνική βάση της τιμολόγησης του νερού με κατηγορίες που εντάσσονται σε μειωμένο τιμολόγιο όπως μακροχρόνιοι άνεργοι, ΑΜΕΑ εγγεγραμμένοι στην Τράπεζα Τροφίμων, τρίτεκνοι- πολύτεκνοι, καλύπτοντας κόστος πάνω από 1,5ΕΚ € σε 3000 οικογένειες.

Βάλαμε εμπόδια στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος ΠΕΙΡΟΥ-ΠΑΡΑΠΕΙΡΟΥ , που θα επιβάρυνε τα λαϊκά στρώματα και διεκδικούμε μαζί με τους Δήμους Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης φθηνού , καθαρού νερού, χωρίς ΣΔΙΤ   από αρμόδιο κρατικό φορέα   

 Διεκδικούμε, μαζί με το λαό τις ήδη ψηφισμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου:
•    Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών σε απορρίμματα,  πράσινο , αθλητικές υποδομές, πολιτισμό.
•    Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους για την ανάπτυξη- λειτουργία στην Τοπική Διοίκηση, γιατί αυτό σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού.
•    Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία.
•    Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Συστήματος στους βασικούς Κοινωνικούς Τομείς της υγείας- Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
•    Προσλήψεις με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους. Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα.
•    Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες- πυρκαγιές-σεισμούς- άλλες καταστροφές- από καιρικά φαινόμενα- ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.
•    Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
•    Για την αξιοποίηση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου  για τις ανάγκες της πόλης, ως δημόσιο έργο με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ξέρουμε πως τις διεκδικήσεις αυτές, μπορούμε να τις κάνουμε πράξη μαζί με το λαό μας. Γιατί είναι ο λαϊκός παράγοντας, η δύναμη που πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά για να αποτρέψει το σύνολο των αντιλαϊκών πολιτικών που μετατρέπουν σε συντρίμμια τα λαϊκά δικαιώματα, τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας του σε εμπόρευμα , τον μόχθο και την ζωή τους σε λάφυρο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας

Το δικό σου σχόλιο