To παρασκήνιο του «Όχι» στον Πρωθυπουργό από το Άγιον Όρος13-10-2017 11:06   

Γράφει ο Ηλίας Μητσέας*

Οι αντιπρόσωποι των είκοσι (20) Αγιορείτικων Μονών, αντέδρασαν σθεναρά στις πιέσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, για επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Άγιον Όρος, την 27-09-2017 (εορτή υψώσεως του Τιμίου Σταυρού), ύστερα από συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας.
Ο λόγος ; Σύμφωνα με την άποψη που κυριάρχησε στη συνεδρίαση, δεν μπορεί το Άγιον Όρος να αποδώσει τιμές σ΄ έναν Πρωθυπουργό που "δηλώνει άθεος", ψηφίζει νόμους και εφαρμόζει πολιτικές που πλήττουν την Ορθοδοξία.

Αποφασίσθηκε λοιπόν, να μη γίνει δεκτός επισήμως, με τις τιμές που προβλέπει το αγιορείτικο τυπικό. Το μήνυμα προς το Μαξίμου ήταν ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να ταξιδέψει στον Άθω, ως ιδιώτης προσκυνητής.
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι πριν από τρία χρόνια, τον Αύγουστο του 2014, ο κ. Τσίπρας ως Αρχηγός της αντιπολίτευσης τότε, είχε γίνει δεκτός με θέρμη (όχι όμως με τις ιδιαίτερες τιμές που αποδίδονται στους Πρωθυπουργούς και Αρχηγούς κρατών) στις Καρυές, όπου μάλιστα είχε ζητήσει την ευλογία των μοναχών, να παραμείνει επί δεκαπέντε (15) λεπτά μόνος του και να διαλογιστεί με την εικόνα της Παναγίας του "Άξιον Εστί", προστάτιδας του Αγίου Όρους.

Από τότε άλλαξαν πολλά. Ο κ. Τσίπρας έγινε Πρωθυπουργός, η κυβέρνησή του άνοιξε μέτωπα με την Εκκλησία που δεν άρεσαν στην "Ιερή Δημοκρατία" και κυρίως στη συντηρητική πτέρυγα, με την άρνηση του Πρωθυπουργού και των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ορκιστούν στο Ιερό Ευαγγέλιο και ενώπιον του Θεού ως Υπουργοί, να εξαγριώνει τους σκληροπυρηνικούς ζηλωτές στις  μονές του Αγίου Όρους.
Το ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, με τη ψήφο των κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην του Ποταμιού), απάλλαξε από τη καταβολή ΕΝΦΙΑ τα εκτός Όρους ακίνητα των μοναστηριών, φαίνεται ότι ουδόλως μέτρησε στην απόφασή τους να αρνηθούν την απόδοση τιμών και να ματαιώσουν έτσι την επίσκεψή του.
Από το Μαξίμου μεταδόθηκε (αφού ήδη είχε γίνει γνωστό το αρνητικό κλίμα), ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού (Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου), η οποία είχε γνωστοποιηθεί με διαρροή, αναβάλλεται <<λόγω φόρτου εργασίας>>.
Λόγω του εκρηκτικού κλίματος στον Άθω και της ματαίωσης του ταξιδιού του Πρωθυπουργού, δεν ταξίδεψε στο Άγιον Όρος και ο ευρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη Οικουμενικός Πατριάρχης, για να εγκαινιάσει τη νέα πτέρυγα στη Μονή Παντοκράτορος, όπου θα συναντούσε και τον κ. Τσίπρα.

Η αντίδραση των μοναχών του Αγίου Όρους θεωρείται σωστή, αφού η επίσκεψη θα γίνονταν για επικοινωνιακούς λόγους και όχι λόγους ουσίας.

Άλλωστε δεν πρέπει να λησμονούμε την ιδιαίτερη "μέριμνα" που καταβάλλεται από τη κυβέρνηση για την αποϊεροποίηση και αλλοίωση της εθνικής συνειδήσεως στα σχολεία της πατρίδος μας (μετά την εφαρμογή της θεματικής εβδομάδας περί "εμφύλων ταυτοτήτων", έχουμε την μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογικό – πολυθρησκευτικό, την κατάργηση της έπαρσης της σημαίας με ωδή του εθνικού ύμνου και τελευταία αίτημα για κατάργηση της πρωϊνής προσευχής).

Εν κατακλείδι οι ενέργειες αυτές της κυβέρνησης, δεν πρέπει να μας ξενίζουν και να μας προκαλούν εντύπωση, αφού οι απόψεις των στελεχών της για τη θρησκεία, όπως και σε άλλους τομείς (δημόσια τάξη, δικαιοσύνη, λαθρομετανάστευση, παιδεία κ.ά), ήταν γνωστές από τότε που ήταν στην αντιπολίτευση.

* Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ.  ε.α.

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας

Το δικό σου σχόλιο