«Άμεση εφαρμογή από το Τ.Π.Δ. των ρυθμίσεων που αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής»

Επιστολή προς Δραγασάκη, Τσακαλώτο, Γεροβασίλη, Βαρλαμίτη24-10-2017 18:36   

Γράφει ο Παναγιώτης Αλευράς*

Τον Ιούλιο του 2016 συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο οικονομικής Πολιτικής υπό την Προεδρία του κ. Δραγασάκη και μεταξύ των άλλων αποφασίστηκαν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στις ρυθμίσεις περιλαμβάνονται μείωση επιτοκίων και επιστροφή τόκων για 145.000 δημοσίους κα ιδιωτικούς υπαλλήλους. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα:

α) Επιμήκυνση διάρκειας δανείων
β) Μείωση επιτοκίων , και
γ) Διαχωρισμός του Δανείου , ώστε να αποπληρώνεται με το μειωμένο επιτόκιο ένα μέρος του κεφαλαίου και το υπόλοιπο να παραμένει «παγωμένο» για διάστημα 10 ετών.

Μάλιστα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών θα προβλέπεται και η δυνατότητα μειωμένων καταβολών για τρία έτη.

Πράγματι τα μέτρα αυτά είναι προς την σωστή κατεύθυνση και οι εξαγγελίες της «ανακούφισαν» προσωρινά χιλιάδες εργαζόμενους δανειολήπτες που όπως γνωρίζετε βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση , μετά τις συνεχείς και απανωτές περικοπές των αποδοχών τους.

 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών προβλέπονται ότι οι ρυθμίσεις θα επιφέρουν:

1)    Το 48% των δανειοληπτών θα τύχει μεσοσταθμικές μειώσεις επιτοκίων κατά 2,25% , ενώ στο 30% αυτών θα ισχύσει και πάγωμα αποπληρωμής μέρους του κεφαλαίου.

2)    Στο υπόλοιπο 52%  των δανειοληπτών και με την προϋπόθεση ότι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους , προβλέπονται επιστροφή τόκων της τάξης του 1% ως επιβράβευση.

Δυστυχώς όμως παρ΄ ότι έχει περάσει περισσότερο από (1) χρόνος τίποτα απ΄όλα αυτά δεν έχουν εφαρμοστεί και οι δανειολήπτες από την αισιοδοξία της εξαγγελίας έχουν  περιέλθει στην απογοήτευση.
Σήμερα πλέον αισθανόμενοι τον εμπαιγμό παρά τις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου του 2016 για τα μέτρα που αποφασίσθηκαν στο Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής δεν εφαρμόζονται από το Παρακαταθηκών και Δανείων.

Κε Υπουργέ

Θεωρώ ότι βασικό κριτήριο για την εξασφάλιση βιώσιμης λύσης αποτελεί η δυνατότητα του δανειολήπτη μετά την πληρωμή της δόσης , να διαθέτει ένα ικανό εισόδημα για τη διαβίωση της οικογένειά του. Άλλωστε με αυτό το κριτήριο και με βάση το εισόδημα τους προ μνημονίων εποχή , είχαν υπολογίσει και τις δόσεις των δανείων .
Σήμερα που το εισόδημα τους έχει μειωθεί πάνω από το 50% για να διαθέτει ικανοποιητικό εισόδημα για την οικογένειά του, είναι μονόδρομος αντίστοιχα να μειωθούν και οι υποχρεώσεις του  προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Έτσι θα εξασφαλισθεί η εξυπηρέτηση των δανείων καθώς και η αξιοπρεπής  διαβίωση των δανειοληπτών.
Συνεπώς είναι σκόπιμο και επιβεβλημένο να εφαρμοστούν άμεσα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν τον Ιούλιο του 2016 από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.


* Επικεφαλής της Παράταξης «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία Πράξη Συνεργασίας» , Περιφερειακός Σύμβουλος, πρ. Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μεσσηνίας

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας

Το δικό σου σχόλιο