Το έκτρωμα του Νόμου Παρασκευόπουλου και οι συνέπειές του18-11-2017 21:19   

Γράφει ο Ηλίας Μητσέας*

Ο Ν. 4322/2015 Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, δεν εξαιρεί βιαστές, τρομοκράτες ή βαρυποινίτες, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, προκαλώντας ποικίλα ερωτήματα. Ο συγκεκριμένος νόμος τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2015 και είχε ισχύ έως το τέλος Απριλίου 2016. Πριν από ένα μήνα περίπου ο Κοντονής έδωσε παράταση ενός έτους στο συγκεκριμένο νόμο.

Τους μήνες της εφαρμογής του έχουν κάνει χρήση του ευνοϊκού νομοθετικού πλαισίου και έχουν αποφυλακιστεί χιλιάδες κρατούμενοι. Ο νόμος έδωσε τη δυνατότητα σε σκληρούς ποινικούς κρατουμένους να δουν την «έξοδο» των φυλακών. Γι΄αυτόν τον λόγο δικαστικοί κύκλοι, από την έναρξη εφαρμογής του, ήταν επιφυλακτικοί, ιδίως για τη διάταξη που αφορά ποινές άνω των δέκα (10) ετών. Ο νόμος προβλέπει «ευνοϊκές διατάξεις» για όλους ανεξαιρέτως, αφού ουσιαστικά ανοίγει την πόρτα εξόδου ακόμα και σε ισοβίτες αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, που μέχρι τώρα τον υπερασπίζονταν, μετά τη γενική κατακραυγή, εξήγγειλε  την αλλαγή του νόμου, ενώ και ο τ. Υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος παραδέχθηκε ότι ο νόμος του είχε προσωρινό χαρακτήρα και δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει.. Άργησαν να καταλάβουν στη Κυβέρνηση, πως η Αστυνομία έπιανε και εν συνεχεία έμπαιναν οι εγκληματίες στη φυλακή και οι δικαστές τους άνοιγαν την πόρτα για να βγούν, βάσει του νόμου Παρασκευόπουλου.

Το ποτήρι όμως με τις αποφυλακίσεις φαίνεται πως ξεχείλισε  μετά το άγριο έγκλημα της Δώρας Ζέμπερη, αφού ο δολοφόνος της είχε αποφυλακιστεί με το νόμο «Παρασκευόπουλου» . Με τον ίδιο νόμο είχαν αποφυλακιστεί και οι ληστές που έκαψαν με σίδερο 85χρονη. Η υπόθεση αυτή έχει περισσότερο ενδιαφέρον, μιας και οι συγκεκριμένοι δράστες ήταν λαθρομετανάστες, όπου κανένας δεν εμπόδισε την είσοδό τους στην Ελλάδα, αλλά και κανένας δεν τους έστειλε πίσω, όταν διέμεναν εδώ. Επίσης πρόωρα θα αποφυλακιστεί και ο Γεωργιανός Ρομπέρτο Σοχακιάν, ο οποίος με τη νεοαποκτηθείσα ελευθερία του θα βρεθεί στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, όπου θα φονεύσει έναν 27χρονο κοσμηματοπώλη. Θα αποφυλακιστούν και επτά Γεωργιανοί, οι οποίοι θα μεταβούν στην Ύδρα και εκεί θα φονεύσουν τον εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου.

Η λίστα με τα ονόματα των θυμάτων του νόμου Παρασκευόπουλου διαρκώς αυξάνεται. Η τιμωρία του εγκλήματος θεωρείται μια δεισιδαιμονία του παρελθόντος, με εξαιρέσεις όμως σ΄αυτόν τον κανόνα. Εάν επί παραδείγματι, τα κίνητρα του εγκλήματος είναι ρατσιστικά και το θύμα δεν είναι Έλληνας, τότε φυσικά η τιμωρία του εγκλήματος για την πολιτική τάξη είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία.

* Υποστρατήγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας

Το δικό σου σχόλιο