Θλίψη και προβληματισμός από τη συνάντηση Βαρθολομαίου - Ερντογάν28-04-2018 09:00   

Σε μια από τις δυσκολότερες φάσεις των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και την στιγμή που η Ελλάδα θρηνεί και πάλι για έναν νεκρό πιλότο και δύο αιχμαλώτους στρατιωτικούς ανακοινώνεται η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη και τον Τούρκο Πρόεδρο.

Το δελτίο τύπου από το πατριαρχείο έχει ως εξής:

« Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συναντήθηκε την Τετάρτη, 25 Απριλίου, με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση, που διεξήχθη σε πολύ καλή ατμόσφαιρα, παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών κ.Τσαβούσογλου, πραγματοποιήθηκε, όπως ήταν προγραμματισμένη, στις 16:30 στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα, και διήρκεσε περισσότερο από μισή ώρα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο κ. Ερντογάν για όλα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα για την επίλυση των ζητημάτων της Ομογένειας και του Πατριαρχείου, έθεσε, προφορικώς και γραπτώς, τα ζητήματα τα οποία ακόμη εκκρεμούν.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα του Πατριαρχείου και της Ομογένειας. Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως, ο κ. Πρόεδρος κάλεσε τον Διευθυντή της Γενικής Διευθύνσεως Βακουφίων κ. Adnan Ertem, στον οποίο έδωσε οδηγίες για τον χειρισμό των θεμάτων της αρμοδιότητός του.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε στην Αίθουσα την συνοδεία του και συγκεκριμένα τον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο, τον Αρχιμ. Ιωακείμ Μπίλλη, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, τον κ. Παντελεήμονα Βίγκα, Άρχοντα Μ. Χαρτοφύλακα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, και τον κ. Γεώργιο Παπαλιάρη, Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Υποστηρίξεως Ρωμαίηκων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, τους οποίους και παρουσίασε στον κ. Πρόεδρο.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με αναμνηστικές φωτογραφίες».

Άραγε ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει το πατριαρχείο προς τον ελληνικό κλήρο και λαό; Ποια η αναγκαιότητα αυτής της συνάντησης σήμερα;

Μήπως ενόψει τουρκικών εκλογών ο Ερντογάν θέλει να καταδείξει τους φίλους και συμμάχους του;

Μόνο θλίψη και προβληματισμό δημιουργεί στους Έλληνες ορθόδοξους αυτή η αναμνηστική φωτογραφία.

Αποτελεί αν μη τι άλλο ιστορικό εμπαιγμό ο ισχυρισμός ότι ο Ερντογάν στηρίζει το Ρωμαίηκο της Τουρκίας. Προφανώς είτε δεν του έχουν εξηγήσει, αυτοί που τον προσεγγίζουν, είτε τον έχουν παραπλανήσει ότι ο ελληνισμός, άρρηκτα συνδεδεμένος με την Ορθοδοξία, δεν έχει σύνορα, ούτε χρόνου, ούτε εδάφους…

Σε κάθε περίπτωση μάλιστα η ιστορία του Ελληνισμού διδάσκει ότι η θυσία και το μαρτύριο δεν είναι "προνόμιο" μόνον του λαού αλλά και των αρχόντων του.

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας

Το δικό σου σχόλιο