Αναμένοντας ροές λαθρομεταναστών και προσφύγων…

378 χρόνια φυλακή σε 2 Ουκρανούς για διακίνηση μεταναστών02-10-2018 20:31   

H ανησυχία για τις ροές λαθρομεταναστών και προσφύγων από την Ανατολή προς τη Δύση είναι πλέον διάχυτη σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στο ενδεχόμενο διατάραξης των ισορροπιών στο Αιγαίο θα ακολουθήσει κύμα προσφύγων και λαθρομεταναστών που αναλαμβάνει μια νέα τάξη επαγγελματιών στην αντίπερα όχθη, οι δουλέμποροι.

Και αν μέχρι πριν λίγα χρόνια η νότια Ελλάδα ήταν ο παράδεισος της διακίνησης ναρκωτικών και τσιγάρων στο εξής θα είναι η κόλαση του δουλεμπορίου… Ειδικά η Λακωνία και η Μεσσηνία είναι η στεριά στην οποία κοιτούν και ενίοτε ακουμπούν στο ταξίδι τους για την Ευρώπη.

Σπάνια συλλαμβάνονται οι δουλέμποροι. Συνήθως διαφεύγουν. Μόνον όταν «ναυαγήσει» το δρομολόγιο και εφόσον είναι κοντά σε ακτές θα γίνουν αντιληπτοί και θα συλληφθούν.

Θυμίζουμε την περίπτωση που αφορούσε τη μεταφορά 68 παράτυπων μεταναστών, οι περισσότεροι Πακιστανοί, οι οποίοι ξεκίνησαν το ταξίδι τους από το Λαύριο και θα πλήρωνε η οικογένειά τους όταν θα έφταναν στην Ιταλία. Το ιστιοφόρο με το οποίο τους μετέφεραν έπεσε πέρυσι την 1 Φεβρουαρίου σε θαλασσοταραχή, έμεινε ακυβέρνητο και ρυμουλκήθηκε στο αλιευτικό καταφύγιο Βελανιδίων Βοιών Λακωνίας.
Οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν στο δικαστήριο ότι αναγκάστηκαν να κάνουν αυτή τη "δουλειά", γιατί στην Ουκρανία δεν είχαν στον ήλιο μοίρα. Στην Τουρκία είναι εύκολο γι' αυτούς να περάσουν επειδή δεν τους ζητάνε βίζα, κι εκεί τους χρησιμοποιούν ως... αναλώσιμους τα κυκλώματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών.
Γι' αυτό άλλωστε τους αναγνωρίστηκε στο δικαστήριο το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων και ότι ωθήθηκαν στην πράξη τους αυτή από ένδεια - οπότε έπεσαν σε ποινές φυλάκισης.

378 χρόνια φυλακή (139 χρόνια τον καθένα όπως και πρωτόδικα) καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους 2 Ουκρανούς διακινητές παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι ωστόσο θα εκτίσουν 10 χρόνια ο καθένας.

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας

Το δικό σου σχόλιο