Ποιά σχέση μπορεί να έχει η αυτοκτονία με την πανσέληνο και την μοναξιά;

Μέρες όπου το φεγγάρι «πλησιάζει», ώρες που ο χειμώνας μας αγκαλιάζει, στιγμές που η θλίψη μας τυλίγει, ας αναζητήσουμε τον άνθρωπο.27-10-2018 11:07   

Γράφει ο Ηλίας Μπόνος

Στο ολόγιομο φεγγάρι και στην έλλειψη της οικογενειακής θαλπωρής, αποδίδουν μεταξύ άλλων αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τη μεγάλη αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονιών που καταγράφονται στην ελληνική κοινωνία. Όταν μάλιστα συμπέσει και με εορταστική περίοδο τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.

Άνθρωποι της διπλανής πόρτας επιχείρησαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους την ώρα που οι δικοί τους άνθρωποι γιόρταζαν τις άγιες ημέρες. Τα τριήμερο 24, 25 και 26 Δεκεμβρίου οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αποτρέπουν αυτοκτονίες…

«Για να φτάσει στο σημείο κάποιος να εκδηλώσει πρόθεση αυτοκτονίας συντρέχουν πολλοί λόγοι. Η πανσέληνος συμβάλλει στη συναισθηματική και ψυχολογική φόρτιση των ανθρώπων και επηρεάζει κυρίως άτομα που είτε έχουν ψυχικές διαταραχές είτε είναι υπερβολικά ευαίσθητα. Δεν μπορεί να ξέρει κανείς αν αυτό οφείλεται σε ψυχαναγκασμό γιατί κάποιοι έχουν στο μυαλό τους πράγματα - πολλά εκ των οποίων ανυπόστατα - που έχουν διαβάσει για την πανσέληνο ή αν οφείλεται σε αντικειμενικούς λόγους», λέει αστυνομική πηγή.

Τριήμερο των Χριστουγέννων στην Ελλάδα έξι από οχτώ πολίτες γνωστοποίησαν τις προθέσεις τους στο Facebook και οι δύο στο Instagram. Ανάμεσα στα άτομα που επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν ήταν ένας πυροσβέστης σε ασταθή ψυχολογική κατάσταση, δύο ανήλικα κορίτσια με ερωτική απογοήτευση, μία δημόσιος υπάλληλος που αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δύο άνεργοι. Οι μισοί από τους ανθρώπους αυτούς εισήχθησαν με εισαγγελική παραγγελία σε ψυχιατρική κλινική.

Με την ανθρώπινη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των ημερολογιακών κύκλων της πανσελήνου είχε ασχοληθεί πριν από μερικά χρόνια μια ιατρική ομάδα ψυχιάτρων και άλλων επιστημόνων του νοσοκομείου του Νιούκαστλ Νέας Νοτίου Ουαλίας της Αυστραλίας.  Από τους 91 ψυχικά ασθενείς που παρακολούθησαν επισταμένα για δώδεκα μήνες διαπίστωσαν ότι ο αριθμός αυτών που υφίσταται ψυχολογικές κρίσεις με έντονες βίαιες τάσεις, τις βραδιές με πανσέληνο, είναι διπλάσιος σε σχέση με τις άλλες ημέρες.

Ένα συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν με επιφυλάξεις είναι ότι ενδεχομένως η εξήγηση αλλαγής συμπεριφοράς να έχει να κάνει με το γεγονός ότι το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό και η πανσέληνος επηρεάζει το νερό του σώματος, όπως επηρεάζει και τις παλίρροιες, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται κάποια πίεση στους νευρώνες του εγκεφάλου.

Σημειώνουμε ότι στη Λακωνία σημειώθηκαν το 2018 αυτοκτονίες λίγες μόλις ημέρες ή ώρες από την Πανσέληνο, χωρίς αυτό βέβαια να εξηγεί αποκλειστικά τις αιτίες τους. Προφανώς συνέτρεχαν και άλλοι λόγοι.
Ωστόσο σε έναν Νομό, όπως η Λακωνία,  όπου μέσα σε 10 μήνες έχουν σημειωθεί 13 αυτοκτονίες θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή ημέρες όπου κατά τους επιστήμονες αυξάνονται οι πιθανότητες. Θυμίζουμε ότι η 23 Νοεμβρίου 2018 είναι Πανσέληνος και καταχείμωνο όπως και η 22 Δεκεμβρίου Πανσέληνος, παραμονές Χριστουγέννων.

Πράξεις αλτρουισμού, αναθεώρηση των σχέσεων με τους ανθρώπους της οικογένειας ή της διπλανής πόρτας, έννοια για τον μοναχικό, τον απομονωμένο και τον δυστυχισμένο είναι υποχρέωση όσων έχουν την τύχη ή την ευτυχία να ζουν και να αισθάνονται καλύτερα. Φροντίδα του νέου που φλέγεται η ψυχή του είτε από έρωτα είτε για τη ζωή.

Η πεποίθηση ότι δεν υπάρχει ελπίδα, δεν υπάρχει διέξοδος, δεν υπάρχει φώς και η βεβαιότητα ότι υπάρχει είτε προσωπική του ευθύνη για τη δυστυχία είτε ανεπανόρθωτη κοινωνική εγκατάλειψη του οδηγεί εύκολα τον παθόντα σε απόπειρα, που στη Λακωνία απ’ ότι φαίνεται δεν αποτρέπεται πάντα.

Η κοινωνία βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις, συνθλίβεται η σιγουριά και τρίζει συθέμελα η ασφάλεια. Μεγάλος αριθμός πολιτών δεν μπορεί πλέον να εξασφαλίσει τα ελάχιστα… Σημαντική μερίδα ανθρώπων βλέπει το μέλλον μαύρο και αποπνικτικό. Αρχές και αξίες τσαλακώνονται, θέσφατα και οράματα καταποντίζονται.

Ιδιαίτερα, συμπολίτες που είχαν στηρίξει ή ευθυγραμμίσει την ευτυχία και τη ζωή τους πάνω στα υλικά αγαθά, στην επάρκεια ή στην προσδοκία χρήματος και ανέπτυξαν τέτοιες σχέσεις αλλά και εκτιμήσεις για τους ανθρώπους πέφτουν ξαφνικά σε βάραθρα από τα οποία θέλουν να ξεφύγουν μια για πάντα…

Άλλοτε πάλι ευαίσθητες υπάρξεις που δακρύζουν και πληγώνονται, άνθρωποι ακέραιοι και ακριβοδίκαιαοι, ψυχές που ήθελαν μια άλλη ζωή για αυτούς και τους αγαπημένους τους, αδύναμοι άνδρες και γυναίκες που βλέπουν τη ζωή τους να ανατρέπεται, αν δεν έχουν να ακουμπήσουν στον συνάνθρωπο που μπορεί να τους βοηθήσει, αν δεν βλέπουν μέσα τους Χριστό και Παναγιά, αν δεν βρίσκουν νόημα κοιτάζοντας τα πρόσωπα γύρω τους, είναι επιρρεπείς…

Ας αφυπνιστούμε όλοι. Δίπλα μας, γύρω μας μπορεί ένας συνάνθρωπος να είναι πληγωμένος, ξεχασμένος, αφόρητα θλιμμένος, αθεράπευτα μόνος, οργισμένος και … δυστυχώς αποφασισμένος.

Ας αντισταθούμε πρακτικά: Μέρες όπου το φεγγάρι «πλησιάζει», ώρες που ο χειμώνας μας αγκαλιάζει, στιγμές που η θλίψη μας τυλίγει, ας αναζητήσουμε τον άνθρωπο.

Υπάρχει ακόμα ο ήλιος, ο Θεός και οι ειδικοί συνάνθρωποι.

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας

Το δικό σου σχόλιο